Vest Keramiek Gouda - van Woerden aardewerk - verzameling-vaas kruik herkennen model en glazuur

Vest Keramiek / van Woerden - bodem (gegoten - gedraaid)

sticker
naam
klei
rood zwart wit
bodem
gietnaad
manier van
nummeren
decor
glazuur
andere
fabrieken

Klik voor een overzicht van fabrieken die een vergelijkbare bodem maakten, op bovenstaande knop "andere fabrieken".

  vlakke bodem met naad in het midden - witte klei top

Vest keramiek - Van Woerden bodem kenmerken Voor maart 2015 beweerde iedereen dat iedere vaas van witte klei, die een vlakke bodem had en een naad in het midden, gemaakt was door Vest.

Marius en Hugo van Woerden maakten hier een eind aan, toen ze zeiden dat het vaasje hiernaast beslist niet door ze gemaakt was. Veel vazen, waarvan beweerd werd dat ze van Vest waren, zijn gemaakt door andere fabrieken.

Bij vazen die gegoten zijn, kan op de bodem in het midden een scheidingslijn of naad te zien zijn. Deze lijn geeft aan waar de twee helften van de gietvorm tegen elkaar zaten.


Bijna alle Vest vazen hebben een vlakke bodem met naad. Toch zijn voor een goede identificatie ook andere kenmerken nodig.

Op de foto's hieronder staan bodems van Vest vazen. De naad loopt bij hoekige vazen soms diagonaal. De twee helften zijn altijd elkaars spiegelbeeld.

Van Woerden - Vest vlakke bodem met naad

  vlakke bodem met naad in het midden - rode klei top

Van Woerden - Vest binnenkant gedraaide vaas
Een vaas van roodbakkende klei is gegoten als er een naad zichtbaar is. AIs de vaas gedraaid is dan zijn er meestal draaicirkels zichtbaar.
Deze draaicirkels zijn ook zichtbaar aan de binnenkant.

Gedraaide vazen zijn bij Vest altijd gemaakt van roodbakkende klei.

Hieronder staan vier voorbeelden. Klik voor details en een foto van de vaas op de foto.


Van Woerden - Vest vlakke bodem met naad Van Woerden - Vest vlakke bodem met naad Van Woerden - Vest vlakke bodem met naad Van Woerden - Vest vlakke bodem met naad

  schuine rand van de bodem top

Vest keramiek - Van Woerden bodem schuine rand Bij de meeste gegoten vazen is de rand van de bodem meestal schuin, maar dit is niet altijd het geval.
Op de foto rechts staan twee Vest vazen. Bij de rechter vaas is de rand niet schuin gemaakt.

Ik heb deze schuine rand alleen bij het Nederlandse bedrijf Prosman gezien. Prosman heeft een soort doorstart gemaakt toen van Woerden stopte. Daardoor lijken Prosman en Vest soms heel erg op elkaar.

Vest Keramiek Gouda

Een korte periode werden de bodems schoongemaakt met een schuurbandje. De naad is niet meer zichtbaar. Het resutaat was echter zodanig dat het niet lang duurde.

Op de bodem zijn duidelijk de groeven van het schuurbandje te zien.

Van Woerden - Vest vlakke bodem met naad


De laatste jaren van de productie van Vest waren bodem en rand helemaal glad. Er was ook geen gietnaad te zien.

De donkere stippen in de witte klei werden veroorzaakt door korrels van gemalen ijzererts (handelsnaam: Portafer). De binnenkant was niet geglazuurd.

  ronde viltjes top

Omdat de bodem vaak ruw was, plakte Vest 3 of 4 kleine ronde viltjes op de bodem. De meeste zijn groen maar ook grijs en beige komen voor. Als de viltjes losgelaten zijn, kun je nog wel zien waar ze gezeten hebben.

Ook andere fabrieken (zoals Prosman) gebruikten ronde viltjes. Ook kunnen viltjes er later opgeplakt zijn. Het is dus niet echt een bewijs dat je te maken hebt met Vest, maar wel een aanwijzing .

Vest keramiek - Van Woerden bodem kenmerken ronde viltjes

  ingegoten nummers top

Een korte periode zijn er ingegoten nummers geweest bij Vest. Deze vazen hebben geen vlakke bodem, maar een verdiept gedeelte voor het nummer.

Vest keramiek - Van Woerden bodem kenmerken ingegoten nummers

  afwijkende bodems en geen bodem maar een achterkant top

Potten en lampen die tegen de wand hangen hebben geen bodem maar een vlakke achterkant. Staande schemerlampen en asbakken hebben een afwijkende bodem.

Van Woerden - Vest vlakke bodem met naad Van Woerden - Vest vlakke bodem met naad Van Woerden - Vest vlakke bodem met naad Van Woerden - Vest vlakke bodem met naad Van Woerden - Vest vlakke bodem met naad


sticker
naam
klei
rood zwart wit
bodem
gietnaad
manier van
nummeren
decor
glazuur
andere
fabrieken